Veulentijd
Veulentijd
De tijd is weer aangebroken dat er veulens worden geboren. De eerste van dit jaar zijn er al. Vaak is het een spannende tijd, zelfs voor de meest ervaren fokkers. Bij deze willen we wat informatie delen die handig is om te weten.
Voorbereiding
Het is verstandig om de merrie in de laatste fase van de dracht te vaccineren tegen influenza/tetanus. Daarnaast is het advies om de merrie in de laatste 2 weken voor de uitgerekend datum te ontwormen met een ivermectine ontworming. Als dit niet zo is, dan zou het veulen op dag 10 ontwormd moeten worden. Ook is het mogelijk te vaccineren tegen rhinopneumonie in de 5e, 7e en 9e maand van de dracht om te beschermen tegen abortus veroorzaakt door het EHV virus.
Om je goed voor te bereiden is het handig om de volgende dingen op de pak te hebben:
- Glijmiddel
- jodium om het naveltje te ontsmetten
- emmers en schoon water
- handdoeken
- een flesje of spuitje met oxytocine (zeker voor rassen waar de nageboorte vaker blijft zitten zoals Friezen en trekpaarden).
De geboorte kondigt zich meestal aan doordat er veranderingen zichtbaar zijn aan de uier van de merrie. De meeste merries gaan kegelen vlak voor de geboorte van het veulen. Dit betekend dat de uierkwartieren de vorm krijgen van een kegel waarbij een druppeltje (opgedroogde) melk zichtbaar is. Met een geboortebewakingssysteem (zoals een singel met birth alarm) is de kans een stuk groter om bij de geboorte aanwezig te zijn dan zonder zo’n systeem. Een merrie kan vlak voor de geboorte onrustig zijn.
De geboorte
Meestal gaat het veulenen vanzelf bij de merrie. Tijdens een normale geboorte komen eerst de hoefjes naar buiten en zijn deze naar beneden gericht. Het hoofdje ligt bovenop de beentje ter hoogte van de voorknieën. Als dat niet zo is, dan snel contact opnemen met ons. Dit geldt ook voor de gevallen dat een merrie veel perst, maar er geen veulen zichtbaar is. Doorgaans wordt een veulen snel geboren (binnen 20 minuten).
Na de geboorte
Na de geboorte gelden de volgende vuistregels:
- Binnen 6 uur moet de nageboorte eraf zijn. Na 3 uur mag er al een keer met een dosis oxytocine gespoten worden.
- Controleer de nageboorte of deze compleet is afgekomen.
- Binnen 2 uur moet het veulen kunnen lopen.
- Binnen 3 uur moet het veulen biest hebben gedronken
- Binnen 2 uur komt de eerste mest (darmpek) eraf.
- Binnen 10 uur heeft het veulen voor het eerst geplast.