Echodiagnostiek

Om de diagnostiek tijdens de vruchtbaarheidsbegeleiding van rundvee te verfijnen en te verbeteren gebruiken de rundveedierenartsen van DAC Overschele echo grafie. Deze echografie-apparaten kunnen eenvoudig meegenomen worden achter de koeien. Een monitor op de pols en de werking op een accu zorgen voor een hoop arbeidsgemak. Met de aanschaf van twee echo-apparaten willen wij de kwaliteit die wij bieden op het gebied van vruchtbaarheids-diagnostiek en vruchtbaarheids-behandelingen continueren en uitbreiden.

  • Dracht: Met de echo is in een vroeger stadium te constateren of een dier wel of niet drachtig is. Vanaf 30 dagen na inseminatie of dekking is dat al te bekijken. Dat brengt het voordeel met zich mee dat meer dieren gecontroleerd kunnen worden voor de tweede tocht. Op deze manier kan de tochtigheid rond de 42ste dag nog worden benut, mocht het dier niet drachtig zijn. Wanneer een dier wel drachtig is voor de 42 dagen is het goed deze dieren nog eens te controleren; voor dag 42 is er namelijk nog kans op vroeg embryonale sterfte.
  • Vruchtbaarheidsproblemen: De belangrijkste toepassing van de echo vindt echter plaats bij de diagnostiek van probleemkoeien. Dieren die niet tochtig worden gezien. Dieren die cysteus zijn. Wat voor soort cyste is het? Inactieve eierstokken, zijn ze nog te activeren met tochtig spuiten? De diagnose, prognose en behandeling worden door het gebruik van de echo een stuk nauwkeuriger. Ook dieren met andere afwijkingen aan het geslachtsapparaat kunnen beter bekeken worden met behulp van echodiagnostiek.
  • Controle na kalven: Bij dieren die 3 a 4 weken na het kalven zijn kan de baarmoeder gecontroleerd worden met behulp van de echo. De inhoud van de baarmoeder kan dan nog afwijkend zijn, terwijl u aan de buitenkant van de koe niets ziet. Aan de buitenzijde neemt men gemiddeld slechts 50% van de witvuilers waar. Wanneer deze dieren niet behandeld worden zijn ze heel slecht drachtig te maken (nemen slecht op).
  • Pinken en vleesrassen: De baarmoeder van pinken kan soms moeilijk rectaal te voelen zijn, omdat bij deze dieren minder ruimte is in de endeldarm. Met de echo kun je vrij eenvoudig zien of het dier drachtig is, zonder dat de gehele baarmoeder opgepakt moet worden. Dit geldt ook voor de meer vleestypische rassen.
  • Andere toepassingen: De echo kan incidenteel natuurlijk ook ingezet worden bij dieren die verdacht worden van nierproblemen, blaasproblemen etc. Ook kunnen paarden, schapen en geiten ermee gescand worden.

Inschrijven nieuwsbrief

Welke nieuwsbrief wilt u ontvangen?
Aanmelden

Walcheren
Oude Domburgseweg 33a
4356 CB  Oostkapelle
T 0118 - 633 803

Noord- en Zuid-Beveland
Karmijnstraat 19
4421 LC  Kapelle
T 0113 - 342 486

Schouwen-Duiveland
Grevelingenstraat 17
4301 XZ  Zierikzee
T 0111 - 412 180

Aanmelden nieuwsbrief

Uw aanmelding is succesvol.

U ontvangt voortaan de door uw geselecteerde nieuwsbrieven.

×

Aanmelden nieuwsbrief

Uw aanmelding is succesvol.

U was al bekend in het systeem: uw gewijzigde voorkeuren zijn opgeslagen.

×

Aanmelden nieuwsbrief

Uw aanmelding is helaas niet gelukt.

Controleer uw e-mail adres en vink tenminste één nieuwsbrief aan en probeer het opnieuw.

×