Tylomen verwijderen

Een tyloom is een bindweefselwoekering die zich vormt tussen de twee klauwen van de poot en kan voor ernstige kreupelheden zorgen bij het dier. Zonder behandeling gaat een tyloom niet weg en het is niet zelden een reden tot vroegtijdige afvoer van de koe.

Tylomen kunnen worden verwijderd met behulp van een electrisch mes. Bloedingen worden met deze methode direct gestelpt. Na de operatie krijgt de koe voor 5 dagen een verband en pijnstilling. Het dier kan in de koppel blijven lopen.

Voor het verwijderen van de tylomen is het belangrijk dat de betreffende koe in een klauwbekapbox geplaatst wordt met de mogelijkheid tot het ondersteunen van de romp met een band. Dit voorkomt dat koeien gaan liggen tijdens de procedure.

De ondervoet van het dier wordt met een injectie in de ader op de zijkant van de achterpoot gevoelloos gemaakt. Vervolgens wordt de tyloom en het onderliggende vetkussen geheel verwijderd. Daarna wordt de poot in een drukverband gezet. Naderhand wordt het dier niet behandeld met antibiotica. Hiervan is in eerder onderzoek geen meerwaarde gebleken.

Uit onderzoek is gebleken dat een groot deel van de behandelde dieren er baat bij heeft. Voor veel veehouders een reden om tevreden te zijn en het de moeite en kosten waard te vinden.

Wanneer u een tyloom wilt laten verwijderen maak dan tijdig een afspraak opdat er voldoende tijd voor de ingreep wordt gereserveerd en opdat alle spullen kunnen worden meegebracht.

Inschrijven nieuwsbrief

Welke nieuwsbrief wilt u ontvangen?
Aanmelden

Walcheren
Oude Domburgseweg 33a
4356 CB  Oostkapelle
T 0118 - 633 803

Noord- en Zuid-Beveland
Karmijnstraat 19
4421 LC  Kapelle
T 0113 - 342 486

Schouwen-Duiveland
Grevelingenstraat 17
4301 XZ  Zierikzee
T 0111 - 412 180

Aanmelden nieuwsbrief

Uw aanmelding is succesvol.

U ontvangt voortaan de door uw geselecteerde nieuwsbrieven.

×

Aanmelden nieuwsbrief

Uw aanmelding is succesvol.

U was al bekend in het systeem: uw gewijzigde voorkeuren zijn opgeslagen.

×

Aanmelden nieuwsbrief

Uw aanmelding is helaas niet gelukt.

Controleer uw e-mail adres en vink tenminste één nieuwsbrief aan en probeer het opnieuw.

×