Kreupelheid
Om een kreupel paard goed te kunnen behandelen, is het belangrijk een exacte diagnose te stellen.
Dit doen we aan de hand van een kreupelheidsonderzoek. Dit onderzoek bestaat uit:
• inspectie en palpatie
• beoordelen tijdens beweging
• diagnostische verdoving
• beeldvorming
• behandeling
Inspectie en palpatie
Door de benen en eventueel de rug goed te bekijken en te betasten, proberen we te achterhalen of er afwijkingen zijn zoals een zwelling, een pijnlijke plek, een abnormale stand of een abnormale belasting.
Beoordelen tijdens beweging
Het is belangrijk het paard te monsteren in stap, draf en soms ook in galop. Dit doen we zowel op harde als op zachte bodem, op rechte lijn en op cirkel. Het bewegingspatroon van een paard doet soms al de oorzaak en locatie van de kreupelheid vermoeden. Vervolgens doen we eventuele buigproeven om de pijn in een bepaalde regio uit te lokken. Een buigproef geeft een bepaalde belasting van een gewricht en de ligamenten er omheen aan, waardoor het lijkt alsof een paard een uur gewerkt heeft.
Diagnostische verdoving
Omdat een paard zelf niet kan zeggen waar hij precies pijn heeft, proberen we dit te achterhalen met anesthesie. Hierbij wordt een specifieke plaats (bijvoorbeeld een gewricht of een peesschede) of een regio (bijvoorbeeld de hele voet) verdoofd. Loopt het paard hierna beter, dan weten we dat daar de pijn zit.
Beeldvorming
Als we precies weten waar het paard pijn heeft, brengen we dit in beeld. Dit kan op verschillende manieren, afhankelijk van de structuur die de pijn veroorzaakt.
Röntgenfoto’s worden gemaakt om botafwijkingen aan te tonen. Dit kan bij u aan huis gebeuren met behulp van onze mobiele digitale röntgen apparatuur.
Een echo kan gemaakt worden om pezen en ligamenten te bekijken.
Voor een gedegen echografie sturen we u door naar een specialist. Het interpreteren van echobeelden is specialistenwerk.
Behandeling
Naargelang de gevonden afwijking gaan we het paard behandelen. Mogelijke behandelwijzen zijn: ontstekingsremmers oraal, inspuiten van een gewricht of peesschede met medicijnen en correctief beslag.
We begeleiden uw paard in de revalidatie en werken eventueel samen met een fysiotherapeut en/of osteopaat.