Varkens in huis en tuin

Geregeld komen we bij hangbuikzwijnen of mini varkens die binnen en buiten aan huis worden gehouden. Gezellig knorrend in de woonkamer of bijvoorbeeld in een tuinhuisje achter in de tuin.

Meestal worden varkens gekocht als schattige mini big of zelfs als micro big, maar alle biggen worden groter en soms ook wel groter dan gedacht. Wat opvalt in de praktijk is dat mensen vaak erg gemotiveerd zijn voor hun varkens en ook de nodige aandacht besteden aan de voeding en verzorging en daarnaast de dieren ook vertroetelen.

We worden regelmatig gebeld om varkens te behandelen tegen schurft en te lange klauwtjes. De klauwtjes slijten vaak op een onnatuurlijke manier af en worden hierdoor te lang. Het is dan helaas lastig om de klauwtjes bij te knippen als de dieren wakker zijn vanwege het gedrag. Dus daarom brengen we ze dan onder een roesje om het zo wel voor elkaar te krijgen. Schurftproblemen komen ook vaak weer terug en daarom worden deze patiënten vaak meerdere keren behandeld tegen schurft.

Ook worden er geregeld castraties aangevraagd om berengedrag of dekkingen te voorkomen. Dit kunnen we gewoon in de stal of op de keukentafel doen, wat natuurlijk wel eens voor bijzondere taferelen zorgt.

Nog een aantal tips van onze dierenarts Marije van Belzen:

Denk bij de aanschaf en het houden van een varken vooral aan de behoeftes van het dier. Kan een varken voldoende bewegen, wroeten en afkoelen in de zomer?
Een varken is ook niet graag alleen, dus het advies om er minimaal twee aan te schaffen. Is er voldoende ruimte in huis en in de tuin?
Verder is het ook verplicht om de dieren te registreren op een UBN doormiddel van oorflappen.
Zeker als varkens binnen worden gehouden, kan er best wat schade en vervuiling ontstaan aan de huisraad. Dus dat is ook nog iets om over na te denken.