EOTRH

Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis (EOTRH) is een zeer pijnlijke aandoening aan het gebit van het paard. De aandoening wordt het meest gezien bij paarden op leeftijd en in de meeste gevallen zijn alleen de snijtanden aangetast.

De precieze oorzaak van EOTRH is nog niet bekend.

Bij paarden met EOTRH worden de wortels van de tanden als het ware van binnen opgelost. Het materiaal waar de tand en de tandkas uit opgebouwd zijn wordt door lichaamseigen cellen afgebroken. Rondom de wortels van de tanden wordt vervolgens een grote hoeveelheid cement gevormd. De buitenste snijtanden zijn steeds het ergst aangetast en bij verder gevorderde gevallen zijn ook de overige snijtanden beschadigd. In sommige gevallen kunnen ook de haaktanden en soms zelfs de kiezen in het proces betrokken zijn.

Paarden die problemen hebben met hun gebit laten vaak helaas heel weinig merken. Ook bij EOTRH wordt de aandoening daardoor vaak pas in een laat stadium ontdekt.

Wat kan je opvallen? Moeite met bijten (worteltjes), het bit niet of lastig in willen, veel tandsteen, soms stinken uit mond, soms moeizamer eten langzamer eten dan voorheen, verminderde eetlust.

Als je in de mond kijkt kan je het volgende zien: sterke verdikking van het slijmvlies ter hoogte van de tandwortels, ontstoken tandvlees, vaak zie je meerdere rode plekjes waaruit soms zelfs pus vrijkomt, snijtanden die loszitten en soms zelfs uitvallen of afbreken

De dierenarts zal vaak de diagnose kunnen stellen, door te kijken naar de snijtanden. Om meer zekerheid te hebben over de mate van tandoplossing en cementvorming en om vast te stellen welke tanden er betrokken zijn, moeten er röntgenfoto’s gemaakt worden. Dat is vooral van belang om te bepalen welke tanden er eventueel getrokken moeten worden.

Er is op dit moment nog geen behandeling beschikbaar die de ziekte kan stoppen, omdat nog niet bekend is waardoor deze veroorzaakt wordt. Wel kunnen de symptomen behandeld worden. Het gaat dan vooral om pijnstilling en het behandelen van de ontstekingen aan het tandvlees, door regelmatig schoonmaken en tandsteen verwijderen.  Ook kunnen de tanden wat ingekort worden zodat de druk eraf gaat. Maar zoals al eerder gezegd is het een zeer pijnlijke aandoening en vaak is het trekken van de aangetaste tanden de beste oplossing. Vaak worden eerst alleen de buitenste snijtanden verwijderd omdat die het ergst aangetast zijn. Daarna kan de aandoening een tijd lang stabiel blijven. In sommige gevallen is de aandoening al zo ver gevorderd dat alle snijtanden aangetast zijn en dan kan het nodig zijn om alle snijtanden in één keer te verwijderen. In de meeste gevallen is het mogelijk om de tanden te verwijderen bij het staande paard.

Paarden die geen voortanden meer hebben kunnen nog prima grazen! Liever wel op wat langer gras. Je ziet vaak dat ze geweldig opknappen, ze hebben dan toch stiekem veel pijn gehad. Wel zal je zien dat de tong iets meer uit de mond hangt, maar hier heeft het paard verder geen last van.

 

Meer lezen? Klik hier

EOTRH | aandoening aan de snijtanden van een paard (paardenarts.nl)